CD Recensies

WERNER: PASTORELLA'S EN SALVE REGINA'S

Werner: Pastorella’s en Salve Regina’s. La festa musicale o.l.v. Lajos Rovalkay. Audite 97799 (65’44”). 2020
 
De in Ybbs geboren Oostenrijkse barokcomponist Gregor Werner (1693 - 1766)  studeerde in Wenen bij Johann Fux en werd vooral bekend als de voorganger van Hayn toen hij kapelmeester was aan het hof van de familie Esterházy.  Daarvoor was hij organist van de abdij in Melk. Zijn relatie met Haydn moet tamelijk gestoord en stroef zijn geweest. Weinig van zijn compositorische activiteiten is bewaard gebleven. Tot zijn oeuvre behoren Latijnse Missen en een reeks van twintig oratoria, maar ook gelegenheidswerken zoals de hier opgenomen Pastorella’s en Salve Regina’s.
Verleidelijke muziek die van de nodige inventiviteit getuigt, mooie melodielijnen heeft en is verstevigd met een sterk contrapunt. Maar ook met ook reeds blijken van de galante stijl. Daar moet Haydn ongetwijfeld van hebben geprofiteerd en geleerd.
Lajos Rovalkay moest moeite doen om dit materiaal te vergaren (er bestonden alleen losse partijen van) en om dit grondig te bestuderen voordat hij het met de solisten Magdalena Harer (s), Johannes Euter (ct), Georg Poplutz (t) en Markus Flaig (bs) opnam.
Dat gebeurde dermate goed dat we kunnen spreken van de (her)ontdekking van  een ten onrechte verwaarloosde componist van klasse.