CD Recensies

WINTERBERG: PIANOWERKEN 2

Winterberg: Pianowerken 2. ‘Toccata’, Pianosonate nr. 1; Impressionistische Klavierstücke nr. 1-3, Pianosuite 1956; Suite ‘Erinnerungen an Böhmen’. Brigitte Helbig. Toccata Classics TOCC 0609 (59’59”). 2020
 
Nadat in 2018 de eerste deel van de volledige Pianowerken van Hans Winterberg (1901 - 1991) verscheen op Toccata TOCC 0531, was logisch dat er een vervolg zou komen. Dat is er nu, eveneens met pianiste Brigitte Helbig. 
Wanneer we even spieken op Wikipedia, zien we dat hij alleen al vijf  Pianosonates en zes Pianosuites componeerde, dus als de serie wordt voortgezet is nog heel wat meer te verwachten.
Als Tsjechische Jood belandde hij tegen het einde van W.O. II, op 26 januari 1945 concentratiekamp Theresienstadt waar hij blijkbaar kon doorwerken en overleefde het kamp waar hij geen goede herinneringen aan zal hebben bewaard. Desondanks werd hij Duits staatsburger en vestigde zich in München. 
Brigitte Helbig is een verbeeldingsvolle pianiste die heel goed in staat blijkt te zijn om Winterberg van alle kanten te belichten. Het meeste succes daarmee heeft ze in de drie Impressionistische Klavierstücke en de ‘Erinnerungen an Böhmen’.  Dat vergt een uitstekende techniek en een hoge mate aan virtuositeit. Maar ook daarover beschikt ze. Tijd dus voor opwindende en meeslepende momenten.