CD Recensies

WAGNER: WESENDOCK LIEDER

Wagner: Wesendonck Lieder nr. 1-5; Mahler: Rückert Lieder nr. 1-5. Elīna Garanča (ms) met het Weens filharmonisch orkest o.l.v. Christian Thielemann. DG 486.1929 (40’18”). 2020, 2021
 
Zowel de uitvoerende kunstenaars als de muziekliefhebbers hebben een groot verlies te verwerken gekregen nadat concerten sinds het begin van de  Coronacrisis werden afgelast of alleen met een  beperkt aantal bezoekers plaatsvonden. Digitaal te volgen optredens ware maar een compensatie met restricties. Toch is het goed dat ze plaatsvonden
Deze cd onder de titel ‘Live from Salzburg’ is daarvan een goed voorbeeld. Het optreden van Elīna Garanča tijdens het Salzburg Festival 2020 en 2021 vond onder dergelijke omstandigheden plaats. 
De Letse mezzo zingt allereerst heel intensief, met de nodige passie en met een warmere lyrische stem dan de sopranen die meestal worden gehoord in dit werk de Wesendonck liederen uit 1868 van Wagner in de orkestratie van Felix Mottl. Daarna volgen de vijf Rückert liederen van Mahler. Bewonderaars van de manier waarop deze operazangeres liederen zingt, zullen geen aanmoediging nodig hebben om haar ook in dit repertoire te bewonderen. Ze zullen opnieuw onder de indruk raken van het grote bereik aan kleuren en de manier waarop frase na frase is uitgewerkt met als hoogtepunt de slotmaten van ‘Um Mitternacht’ waar haar toon tot bijna Sprechgesang verbleekt.
Hier wordt heel doorleefd en op het hoogste niveau muziek gemaakt, mee dankzij de uitstekende begeleidingen van Thielemann.