CD Recensies

WERTHEIM: KAMERMUZIEK EN LIEDEREN

Werthem: Vioolsonate; ‘Le tsigane dans la lune’, Strijkkwartet, ‘Trois chansons’ voor sopraan, fluit en piano, ‘La chanson déchirante’, Trio voor fluit, klarinet en fagot, Pianostukken nr. 1-6, ‘Scherzo’ voor sopraan en piano, ‘Het narrenschip’, ‘Zang van Salome’, ’Herfstlied’, ‘Er rauscht und rauscht..’, ‘Die Insel der Vergessenheit’, Sonatine voor cello  en piano, ‘Stukken voor fluit en piano nr. 1-3, ‘Preludes voor fluit, viool, altviool enncello nr. 1-3 ‘Voorspelen voor Lancelot’. Irene Maessen (s), Ursula Schoch (v), Eleonore Pameijer (fl), Marcel Worms (p), Leo Smit Ensemble, Utrechts strijkkwartet, Marja Bon (p), Doris Hochscheid (vc), Frans van Ruth (p). Future Classics 102 (2 cd’s, 1u., 49’21’’). 2010
 
Rosy Wertheim (1888 – 1949) was een Nederlandse pianiste, compooniste en muziekdocente. Ze werd als Joodse in Amsterdam geboren en kreeg haar eerste pianolessen op een Franse kostschool in Neuilly, later vervolgde ze in Nederland haar pianostudie bij Ulfert Schults enstudeerde ze harmonie en contrapunt bij Bernard Zweers en Sem Dresden. In 1921 studeerde ze af aan de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging.
Gedurende de jaren twintig begon ze met het componeren van koorwerken en het dirigeren van dames- en kinderkoren en gaf ze les aan het Amsterdams Muzieklyceum. In 1929 verhuisde ze naar Parijs, waar ze zes jaar leefde, doorging met componeren en als correspondente werkte voor de krant ‘Het volk’, terwijl ze tevens compositie studeerde bij Louis Aubert. In1935 treffen we haar in Wenen, waar ze contrapunt studeerde bij Karl Weigl. Daarna bracht ze een jaar door in de V.S. waar ze lezingen gaf en concerten met eigen werk gaf.
Was ze daar maar gebleven. Maar in 1937 keerde ze terug naar Nederland. Tijdens W.O. 2 moest ze in 1942 al snel onderduiken, maar organiseerde ze nog wel huiskamerconcerten in een kelder waar behalve van haar composities van andere Joden werden uitgevoerd. Na de oorlog ging ze in Laren wonen en gaf de rest van haar leven les aan de plaatselijke muziekschool. 
Op Wikipedia is meer over haar te lezen, o.a. een lijst met haar composities. Op deze cd is daar een keuze aan kamermuziek en liederen uit gemaakt die heel representatief is.