WEBER: KLARINETCONCERTEN NR. 1 EN 2, KAM

Weber: Klarinetconcerten nr. 1 in f op. 73 en 2 in Es op. 74; Grand duo concertant op. 48. Sharon Kam met resp. het Gewandhausorkest Leipzig o.l.v. Kurt Masus en Itamar Golan. Teldec 0630-15428-2 (63’58”). 1996

 

Een aardig programma met Webers twee klarinetconcerten, gecombineerd niet met het Concertino in Es op. 26, maar met het Grand duo dat in feite ook een volwaardig concert is, maar dan met louter pianobegeleiding.

Sharon Kam, de Israëlische werd door Kurt Masus ontdekt; hij nodigde haar uit naar Leipzig en ze kreeg in 1994 een contract met Telefunken. Dit moet haar debuut zijn. Het toont haar als een verbeeldingsvolle, sterke persoonlijkheid, beschikkend over een heel groot tonaal en dynamisch bereik met een gave techniek. Iedere noot van haar valt precies op de goede plaats. Meteen in het eerste deel van het eerste concert toont ze aan dat ze met het nodige flair de juiste sfeer weet te treffen. Ze weet de spanning erin te houden. Op haar best is de soliste te horen in de mineur romanza van het tweede concert, in heel afgemeten tempo voorgedragen. Niet minder indrukwekkend is ze in het Grand duo. Golan begeleidt puik, maar de pianotoon is aan de schrale kant.

Alternatieven zijn er natuurlijk ook: voor de complete werken voor klarinet en orkest (piano) bijvoorbeeld Johnson (ASV) en in iets mindere mate Boeykens (Warner) en voor beide concerten pluis het Concertino  Sabine Meyer (EMI) en Fröst (Bis). Maar beluister vooral ook Kam.