CD Recensies

WESTHOFF: SUITES VOOR VIOOLSOLO NR. 1-6

Westhoff: 6 Suites voor vioolsolo. Gunar Letzbor. Arcana A 354 (62’51”). 2009

 

Van Johann Paul von Westhoff (1656-1705) was voornamelijk bekend dat hij een groot vioolvirtuoos was in zijn tijd, dat hij aan het hof van de hertog van Saksen-Weimar werkzaam was in de tijd dat de tiener J.S. Bach daar ook actief was en dat hij de componist moet zijn van de eerste verzameling Suites voor vioolsolo, gepubliceerd in 1696.

Het zestal suites is conform de norm vierdelig en bestaat telkens uit een Allemande, Courante, Sarabande en Gigue. Ooit maakte Elisabeth Wallfisch een niet nader bekende opname van deze werken (Hyperion CDA 67238).

De ondernemende barokviolist Gunar Letzbor die zich eerder met succes aan vioolwerken van Biber, Viviani, Vilsmayr en Bach wijdde op Arcana en Symphonia speelt met een Latour stok op een mooie Klotzviool. Hij is hoorbaar een toegewijde specialist (en schatgraver) die precies weet hoe je deze werken met hun nog iets ‘primitiever’ structuur en inhoud dan Bachs verder vergelijkbare solowerken glans moet verlenen. In die zin verleent hij deze muziek het juiste karakter van technisch meesterschap, expressiviteit, structurele frasering en een volkomen begrip van de aard van deze werken. De intonatie klopt, de toon is warm, de inwendige melodielijnen komen helder uit. Wat willen we meer? Een uitgave als deze is op zichzelf al de moeite waard, maar vormt meteen ook een nuttige aanvulling op de vele opnamen van Bachs solostukken, al is het maar om te ervaren waar de meester de mosterd haalde.