CD Recensies

WAGNER: RIENZI

 

Wagner: Rienzi. René Kollo, Siv Wennberg, Nikolaus Hillebrand, Janis Martin, Theo Adam en Peter Schreier met het Omroepkoor Leipzig en het Ensemble van de Staatsopera Dresden o.l.v. Heinrich Hollreiser. EMI 729.132-2 (3 cd’s, 3u 37’56” + bonus cd). 1974/6

 

De belangrijkste pluspunten van deze heruitgave zijn de spotprijs en de bonus cd met gezongen tekst en vertaling in pdf formaat. Verder valt er nogal wat op aan te merken. Bij dit vroege werk uit 1842 dat in Dresden ten doop werd gehouden, gaat het nog om een grand’ opera met alle vereisten van dien.

Het gaat dan niet aan om wat coupures aan te brengen. Ernstig zijn ze niet, maar toch. De politieke achtergronden domineren in dit werk de menselijke gevoelens. Dit betekent: veel ceremonieel en oorlogsvoering met marsen, balletmuziek en uitgebreide koren. Menige aria heeft het meest weg van de retoriek van een toespraak. Maar Wagner wist uitstekend raad met dit verhaal over het tragische lot van een Romeinse tribuun en tot slot is deze ook een volkomen politiek dier, beheerst door dezelfde existentiële angsten als Tristan, Tannhäuser en zelfs Amfortas later bij Wagner.

In de realisatie overheersen tenslotte de deugden de tekortkomingen. Zwakste schakel in Siv Wennberg als Irene, de zus van Rienzi. Veel overtuigender zijn René Kollo als heldhaftige Cola Rienzi en Janis Martin als Adriana Colonna. Gelukkig zorgt ook Hollreiser voor een dramatische realisatie zonder inzinkingen al hadden de recitatieven spannender gekund. 

Of de oudere uitvoeringen van Sawallisch (Orfeo C 346953 D), von Matacic (Live Classics LS 1018), Weber (Walhalla WLCD 0111) en Zillig (Membran 223064) beter zijn, onttrekt zich aan de waarneming. Waarschijnlijk nauwelijks).