CD Recensies

WEBERN: STRIJKKWARTETTEN; STRIJKTRIO'S

Webern: Strijkkwartet op. 28; Sätze op. 5 nr. 1-5; Bagatellen op. 9 nr. 1-6; Strijktrio op. 20; Satz voor strijktrio; Strijkkwartet 1905. Arditti kwartet. Montague MO 782136, AMG DISM 789008 (65’34”). 1990

 

Naar verhouding schreef Webern vrij veel werken voor strijkkwartet hoewel hij slechts vier van deze werken tot zijn officiële oeuvre toeliet. Geen daarvan is belangrijker dan het laatste: op. 28 dat in 1938 werd geschreven in opdracht van Elisabeth Sprague Coolidge. De strengheid van het werk is aanvankelijk wat afstotend, maar het vloeide voort uit de gedachten die de componist had over de zwangerschap van zijn dochter en wanneer de compositie goed wordt aangepakt, schuilt er ook een warme welsprekendheid in naast alle schijnbare norsheid.

Als gewoonlijk bij Webern ontstaat de muziek vanuit de kleinste zaadjes wanneer de componist ritme, tempo en duur tot bijzondere patronen verwerkt en deze steeds veranderen voordat we ze volledig hebben doorgrond.

Het Arditti kwartet is een kampioen op het gebied van de twintigste eeuwse muziek en legde al Weberns muziek van strijkkwartet en –trio onnavolgbaar mooi vast. Iets meer warme gloed had hooguit geen kwaad gekund.