CD Recensies

WOLFE: STEEL HAMMER

Wolfe: Steel hammer. Trio Mediaeval en de Bang on a can all stars. Cantaloupe Music CA 21099 (68’29”). 2011/2

 

De Amerikaanse componiste Julia Wolfe (1958) werd in haar achtdelige Steel hammer uit 2009 geïnspireerd door een ballade van John Henry over de strijd tussen mens en machine en door de folklore en de muziek uit Apalachia, de cultuurregio in het oosten van de V.S. van het zuiden van de staat New York tot het noorden van Alabama. Hier gaat het met name om de held John Henry die met een door stoom aangedreven voorhamer gaten in een harde rots sloeg.

Achtereenvolgens horen we de delen ‘Some say’, ‘The States’, ‘Destiny’. ‘Mountain’, ‘Characteritics’, ‘Polly Ann’, ‘Winner’ en ‘Lord, Lord’, gezongen door het in 1997 opgerichte Noorse Trio  Mediaeval, bestaande uit Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Tarunn Østrem Ossum en dat zich aanvankelijk specialiseerde in Middeleeuwse muziek.

Het Noorse Trio Mediaeval wordt gevormd door Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Tarunn Østrem Ossum

De Bang on a can all stars, in dit geval met Ashley Bathgate (vc), Tobert Black (cb), Vicky Chow (p, melodica), David Cossin (slagw.), Mark Stewart (el. Git., banjo, berg dulcimer, kinharp, harmonica) en Evan Ziporyn (kl, harmonica, gefluit, geneurie) is een typisch uitgesproken Amerikaans ensemble, ook in die zin dat het geen grenzen kent tussen high and low culture. Precies het terrein waarop Wolfe zich hier ook begeeft. In het begin manifesteerde het ensemble zich met werken van Glass, Riley, Ziporyn en Reich (Nonesuch 7559-79481-2 bijvoorbeeld), maar bijvoorbeeld ook met Louis Andriessen (Canteloupe CA 21012). Canteloupe is daarbij het huismerk geworden.

De zangers wordt begeleid door Apalachian- en traditionele instrumenten en het resultaat klinkt, ook met het nogige gehamer, hoogst origineel. En gelukkig lijkt deze hybride muziek ook geschikt om te worden gewaardeerd door een breed spectrum muziekliefhebbers.