CD Recensies

VIEUXTEMPS: VIOOLCONCERTEN NR. 4 EN 5; FANTASIE APPASSIONATA

Vieuxtemps: Vioolconcerten nr. 4 in d op. 31 en 5 in a op. 37 Grétry; Fantasie appassionata op. 35. Viviane Hagner met deFilharmonie Antwerpen o.l.v. Martyn Brabbins. Hyperion CDA 67798 (66’36”). 2009 

 

Voortreffelijke gedachte om de essentie van Vieuxtemps’ werken voor viool en orkest bijeen te brengen. Goed ook dat zo opnieuw belangstelling voor de Belgische componist die wat in vergetelheid was geraakt, wordt gewekt.

De van origine Duitse violiste Viviane Hagner speelt de concerten voor wat ze waardzijn: het vierde als een soort symfonie met vioolsolo, het (aan Grétry opgedragen) vijfde dat qua structuur meer concertant en lyrisch is in een aan Liszt’s tweede pianoconcert verwante vorm. Intelligente muzikaliteit en gepassioneerde muzikaliteit gaan hier steeds mooi samen. Aan de Fantasie appassionata komt meer uiterlijke show te pas en ook die is er in ruime mate. De muziek klinkt spiritueel en het Antwerpse orkest zorgt voor een uitstekende begeleiding met goede initiatieven. Naast de oude Heifetz (Naxos 8.110943) en de recente verse, echter over twee Naxos uitgaven gespreide van Misha Keylin is dit het beste wat van de gegeven combinatie beschikbaar is.