CD Recensies

VIVALDI: VIOOLCONCERTEN OP. 9 NR. 1-12, LA CETRA

Vivaldi: 12 Vioolconcerten op. 9 La cetra. Rachel Podger met de Holland Baroque society. Channel Classics CCS SA 33412 (2 cd’s, ). 2012

 

De reeks van een dozijn aan keizer Karel VI van Oostenrijk opgedragen vioolconcerten uit 1727 telt een minder groot aantal integrale opnamen dan de groepen van twaalf uit L’estro armonico, La stravaganza en Il cimento dell’ armonico e dell’ invenzione hoewel de kwaliteit van de muziek nauwelijks van minder inspiratie getuigt.

Voorlopig laatste in de beperkte op. 9 registratie rij is de versie van Rachel Podger die hier samenwerkt met de Holland Baroque Society (van wie elders een prachtige cd met Concerti grossi van Muffat is besproken). Dat gebeurt met een fraaie toon en een jeugdig aandoende vaart en verve en de nodige elegante, haast luchtige energie. In de langzame delen treffen mooie versieringen. Soms veroorlooft men zich leuke dichterlijke vrijheden. Het klavecimbel in het tweede concert heeft in het tweede deel veel weg van een mandoline. Contrasten zijn levendig, de frasering vloeiend. Het is goed om Judith Steenbrink te vermelden als tweede soliste in concert nr. 9; ze klinkt alles behalve anoniem. Opvallend is verder het omvangrijke expressiebereik. In de begeleiding blijkt geen detail aan de aandacht te ontsnappen.

Geen wonder dat juist deze uitgave tot de mooiste is verklaard in de Vergelijkende Discografie. Ook de prachtige klank droeg daaraan een wezenlijk steentje bij.