CD Recensies

VIVALDI: VIOOL-, CELLO- EN FLUITCONCERTEN, BEYER

Vivaldi: Concert voor viool, orgel en strijkers in C RV. 808; Cellooncerten in a RV. 420 en D RV. 403; Fluitconcerten in e RV. 431 en a RV. 440; Vioolconcerten in C RV 194 en in d RV 235; Concert voor 2 violen in g RV 517 (bew.). Flavio Losco en Amandine Beyer (v), Marco Ceccato (vc), Manuel Granatiero (traverso), Anna Fontana (org) met Incogniti o.l.v. Amandine Beyer. Zig-Zag Territoires ZZT 310 (72”42”). 2011

 

Moet het verbazen dat bij een al aardig volledig uitgeplozen massaproducerende componist als Vivaldi nog mogelijk is om met een cd première te verrassen? Misschien niet, in elk geval wordt hier voor het eerst het Vioolconcert in C RV 194 voorgesteld. Interessant ook hierom, omdat de soloviool in het langzame deel wordt begeleid door een tweede viool.

Kleinschaligheid is het motto bij Beyer en Incogniti. Het hele ensemble is soms beperkt tot een kwartet of een septet met afwisselend klavecimbel, kamerorgel, theorbe en gitaar in de continuogroep. Daar is goed over nagedacht en het klinkt super verantwoord. Aardig is ook dat soms het ene deel ineens met gedaanteverwisseling in een ander werk tevoorschijn komt. In de finale van het celloconcert RV 420 herkennen we iets va ‘De winter’ uit De vier jaargetijden.

Los daarvan is een programma met om en om een vioolconcert, een celloconcert en een fluitconcert mooi afwisselend. Overigens was de orgelpartij van het eerste werk hier verloren en werd deze apart voor de opname gereconstrueerd.

Als steeds bij Beyer en haar gezellen wordt echt met de luisteraar gecommuniceerd. Wat dit geweldige stel musici laat horen plaatst Vivaldi in een briljant nieuw licht.