CD Recensies

VENEZIANO: IN OFFICIO DEFUNCTORUM E.A.

Veneziano: In officio defunctorum; Scarlatti, A.: Sinfonia di concerto grosso nr. 4 in e. Jenny Högström (s), Filippo Mineccia (ct), Kevin Skelton (t), Marc Pantus (bs) met het Ensemble Odyssee o.l.v. Andrea Friggi. Pan Classics PC 10319 (68’03”). 2014

 

Als opvolger van Alessandro Scarlatti bij de koninklijke kapel behoorde Gaetano Veneziano (1665-1716) tot de beroemde vroege Napolitaanse school. Maar na drie jaar verloor hij deze positie toen Napels door de Spanjaarden werd bezet. 

Hij schreef onder meer de hier voor het eerst opgenomen 3 driedelige Nocturnes voor de doden met een vierstemmig Miserere tot slot. Na nr. 2 is in dit geval een mooi passende Sinfonia voor strijkers en blazers van A. Scarlatti ingelast.

De lezingen voor het dodenofficium stammen uit het Bijbelboek Hiob waarin het menselijk lijden en streven heel aanschouwelijk wordt verteld. Het bleek een inspirerende tekst te zijn voor deze fantasievolle componist die verrassend goede muziek schreef.

De kern van het ensemble Odyssee bestaat uit Anna Stegmann (blokfluit), Georg Fritz (blokfluit, hobo), Eva Saladin (viool),  Andrea Friggi (klavecimbel) en daaraan worden naar behoefte anderen, zoals hier vocalisten en orgel toegevoegd.

De bezetting is geheel naar moderne musicologische opvattingen klein en de voordracht klinkt passend serieus, maar ook heel stijlvol. toegewijd en helder, echt getuigend van grote musiceervreugde.

Wie meer van dit ensemble wil horen, kan terecht op Pan Classics PC 10287 uit 2011 met de titel Serenate Napoletana en werken van Farina, Marchitelli en A. Scarlatti en met meer stukken van Veneziano op Pan Classics PC 10307 uit 2013 met de titel Christmas in Naples