CD Recensies

VIEUXTEMPS: SOLOVIOOLÉTUDES E.A.

Vieuxtemps: Vioolétudes op. 48 nr. 25 ‘Tarantella’, 27 ‘Agitato’, 28 ‘Moderato’ en ’32 ‘Variaties op een gavotte van Corelli’; Stukken voor viool op. 55 nr. 1-6; Uit Pièces de salon ‘La chasse’ op. 32/3; Études de concert op. 16 nr. 1-6. Reto Kuppel. Naxos 8.573339 (74’10”). 2014

 

Onder violisten en vioolstudenten zijn deze solowerken waarschijnlijk wel bekend, maar her is goed dat ze nu ook voor een groter publiek toegankelijk worden gemaakt. Vieuxtemps mag namelijk best eens wat meer in het zonnetje worden geplaatst en al gaat het deels ‘maar’ om études, ze bieden heel onderhoudende en plezierige muziek. Het zou een aardige aanvulling zijn op ieder vioolrecital om deze stukken ten gehore te brengen.

De muziek toont een behoorlijke vindingrijkheid van de componist die wist hoe hij effectief vondsten van Paganini kon toepassen. De Duitse violist Reto Kuppel die aan de Juilliard School bij Dorothy DeLay studeerde, weet precies hoe men deze muziek moet aanpakken. Hij speelt deeltje na deeltje heel geëngageerd en met veel stijlgevoel, een juist gedoseerd portamento en gelukkig niet teveel vibrato (de componist leefde namelijk in de tijd voordat violisten continu veel vibrato gingen gebruiken). Dat is hier ook niet nodig, want de gevoelsexpressie komt ook zo wel naar voren. Verder is het spel virtuoos en briljant; eigenlijk valt er niets op aan te merken.

Het verdient wel aanbeveling om van deze cd in etappes te genieten want ongeveer vijf kwartier solo kan licht teveel van het goede worden. Zou Kuppel de kans krijgen om nog meer juweeltjes van Vieuxtemps vast te leggen? Bijvoorbeeld meer van op. 32, de ‘Fantasia appassionata’ op. 35, de ‘Ballade et polonaise’ op. 38, de verdere ‘études’ op. 48? Hopelijk want daarcoor lijkt hij de juiste interpreet.