CD Recensies

VIVALDI: CETRA, LA, GUGLIELMO

Vivaldi: La cetra op. 9 nr. 1-12. Federico Guglielmo met Arte dell.arco. Briljant Classics 95046 (2 cd’s, 1u. 45’44”). 2014

 

In de in juli 2015 gepubliceerde Vergelijkende Discografie over de 12 vioolconcerten uit La cetra ontbrak deze toen kersverse opname omdat deze deel uitmaakte van de Brilliant box met de complete concerten en sonates op. 1-12 op twintig schijfjes. Hetzelfde label had trouwens een eerder Vivaldi album met liefst 66 cd’s (94840). Niet aantrekkelijk voor Vivaldi verzamelaars die al in het bezit zijn van afzonderlijke opnamen van de in die reeks besloten werken.

Toen werd Rachel Podger (Channel Classics CCS SA 33412) uitgeroepen tot de beste investering. Maar nu dit onderdeel is losgeweekt uit dat grote geheel, blijkt het heel aantrekkelijk te zijn. Meteen al het eerste concert is letterlijk toonaangevend in dat opzicht door de manier waarop waarop de solist zijn partij opvat en de vermenging met de klank van de begeleidende strijkers en het klavecimbel van grote schoonheid is. De werken zijn overigens niet in chronologische volgorde vastgelegd.

La cetra, opgedragen aan keizer Karel VI van het Heilige Roomse Rijk (met verwijzing naar de cither) is misschien wat minder avontuurlijk dan op. 8 met De 4 jaargetijden, maar altijd nog heel inventief met quasi vocale melodielijnen.

De kleine bezetting van L’Arte dell’arco houdt de muziek open en transparant en laat de solopartij daar mooi boven zweven. Aan stilistisch inzicht, engagement en klankschoonheid heerst geen gebrek. Een serieus te nemen alternatief voor Podger.