CD Recensies

VIVALDI: LAUDATE, ZOMER

Vivaldi: Laudate. Sinfonia’s in D. RV. 125 en in b RV. 169 ‘Sinfonia al Santo Sepulchro’; Introduzione al dixit in A  ‘Ascende laeta’ RV. 635; ‘Vivat in pace’, ‘Transit aetas’ en ‘Umbrae carae’ uit Juditha Triumphans RV. 644; ‘O qui coeli terraesque serenitas’ RV. 631; ‘Laudate pueri Dominum’ RV. 600. Johannette Zomer (s) met het Tulipa Consort. Channel Classics CCS 38216 (71’40”). 2015

 

Langer geleden zong Johanette Zomer al eens de psalmzetting Laudate pueri van Vivaldi en ze was zo getroffen door het werk dat ze besloot om zich nader te verdiepen in de ondergewaardeerde gewijde muziek van Vivaldi. Deze cd is het resultaat van die ontdekkingstocht. Om de muziek echt recht te doen, richtte de zangeres in 2013 het instrumentaal ensemble Tulipa consort met ‘oude instrumenten’ op.

Verder bevat de cd twee motetten en enige aria’s uit het oratorium Juditha triumphans. Omlijst wordt het geheel door twee zuiver instrumentale sinfonia’s waarin het Tulipa consort zich laat horen als een nogal braaf en gedegen klinkend, maar niet erg spiritueel agerend ensemble.

Veel lof echter voor het aandeel van de sopraan. Van haar inbreng hangt het af hoeveel prijs de luisteraar bij herhaling op deze cd stelt.

Twee grote minpunten van deze uitgave mogen niet onvermeld blijven: het boekje met toelichtingen vermeld de gezongen teksten niet en noemt de namen van de leden van het Tulipa consort niet. Daarom hierbij: Lidewij van der Voort, Annabel Ferdinand en Ryoko Reid (eerste viool), Marc Cooper, Franc Polman, Joseph Tan (tweede viool), Yoshiko Mortia (altviool), Robert Smith (cello), Maggie Urquhart (contrabas), Daniël Brüggen en Annelies Schraa (blokfluit), Michiel Niessen  (theorbe en mandoline), Siebe Henstra (klavecimbel) en Bart Naessens (orgel). Het ensemble beschikt over een eigen website die meer info biedt.