CD Recensies

VIVALDI: VIVALDI IN A MIRROR, DUBBEL- EN QUADRPUPLECONCERTEN

Vivaldi: Vivaldi in a mirror. Concert voor 4 violen, altviool en b.c. in Bes RV. 553; Concert voor orgel, viool, cello en strijkorkest in C RV. 554a (bew); Concerten voor 2 violen, 2 celli en strijkorkest in G RV. 575 en D RV. 564; Vioolconcert in A RV. 552 Per eco in lontano; Concert voor viool, 2 celli en strijkorkest in C RV. 561; Concert voor fluit, hobo, fagot, viool en strijkorkest in F RV. 570 La tempesta di mare (bew). Giorgio Fava (v), Giovanni dalla Vecchia (v), Massimiliano Spianazzè (v), Claudio Rado (v), Walter Vestidello (vc), Massimo de la Gioiosa Marca (vc), Massimiliano Tieppo (v) met I Sonatori de la Gioioso Marca. Duitse Harmonia Mundi 88985-31704-2 (71’49”). 2015

 

Een bijzondere verzameling van concerten met solisten in paren of in dubbele paren die een oude Venetiaanse traditie weerspiegelen, een spel van straalbreking, spiegeling en echo, verschijnselen die zich ook voordoen in de vele Venetiaanse kanalen.

Het ensemble Sonatori de la Gioioso Marca komt uit Treviso, dichtbij Venetië en werd bekend door Cecilia Bartoli en Giuliano Carmignola te begeleiden, maar komt hier met een eigen programma waarin de solisten uit eigen kring komen. 

Het Concert in C RV. 554a is een bewerking van RV 554, nu voor een uitgebreidere solistenbezetting met houtblazers extra. Vooral in het tweede deel wordt het spiegeleffect goed hoorbaar. Er vinden mooie dialogen plaats. Een hoogtepunt.

En bij het afsluitende Concert in F RV. 570 La tempesta di mare gaat het om een bewerking voor alleen strijkorkest van het bekendere vioolconcert RV. 253). Beide gelden in deze vorm als cd premières.

De Sonatori spelen met veel plezier en raffinement in het samenspel en met filigrane ornamenten van de solisten dat ze een juiste opvatting hebben van hoe je deze min of meer vertrouwde, maar weinig samengebundelde concertjes optimaal moet laten klinken.