CD Recensies

VILLA-LOBOS: DESCOMBRIMENTO DO BRASIL

Villa-Lobos: Ontdekking van Brazilë, De suites nr. 1-4 W. 377/80. Slowaaks omroeporkest en –koor o.l.v. Roberto Duarte. Marco Polo 8.223551 (79’03”). 1993

 

In 1937 scfreef Villa-Lobos muziek voor de klassiek geworden film over de ontstaansgeschiedenis van Brazilië van Humberto Mauro. Uit die filmmuziek stelde de componist vier hoewel slecht twee of drie delen bevattende uitgebreide suites samen, deels met materiaal uit eerder werk zoals ‘Alegria’ uit de eerste suite dan uitde Suite floral komt. Andere delen hebben een zeer beschrijvend karakter. Zoals ‘Impressão Ibérica, ‘Festa nas Salvas’ en ‘Usalocê’ uit de derde suite en ‘Procissão da cruz’ en ‘Primeira missa no Brasil’ uit de vierde. Aan de laatste twee van de tien delen komt een koor te pas. De muziek is naar verwachting heel afwisselend en kleurig met een paar heftige momenten. Echt populair is het geheel dat mooi een cd vult niet geworden. 

Een vertolking van de suites 1 tot 4 van Descombrimento do Brasil is voor het eerst te vinden op een opname van Nationaal orkest van de Franse omroep onder leiding van de componist zelf uit de periode 1954/8 in een album met 6 cd’s (EMI 028-202-2). 

Maar de latere opname van Duarte, die vertrouwd is met deze compositie, doch deze op een onverwachte plek in Europa opnam, klinkt beter en is goedkoper.