CD Recensies

VIVALDI: VIOOL- EN TRIOSONATES

Vivaldi: Nuove sonate. Vioolsonates in D RV. 10, in D RV 816, in A RV. 205/2, in D; Triosonate in G RV. 820; Solovioolsonate in D RV 810 Ensemble Scaramouche o.l.v. Javier Lupiañes. Ayros AY 03 (66’29”). 2015

 

Voor viool- en triosonates in het algemeen konden we tot op heden onder meer terecht bij Alessandrini(Arcana AR 4/5) en Cordaria (Signum SIGCD  014). Wie echter dacht dat dit genre nu wel compleet was opgenomen, heeft buiten Javier Lupiañes gerekend. 

Die is in 2014 nader op zoek gegaan naar meer en vond in Kast nr. 2 van de Saksische Staatsbibliotheek nog de triosonate in G RV. 820 en de Vioolsonate in A RV. 205/2, voegde beide werken aan de RV catalogus toe en zorgt hier voor de eerste opname van dat laatstgenoemde werk.

Met zijn verder uit Inés Salinas (vc), Roberto Alonso (vc),  Giulio Quirici (theorbe) en Patricia Vintém (kl) – Spaanse lieden die de opleiding oude muziek aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag volgden – bestaande. In  2013 opgerichte  ensemble Scaramouche voert hij deze werken hier in de puntjes verzorgd uit. Een bijzonder aspect daarvan is de soms toegepaste quasi improvisatie. Zo is in dubbel opzicht gezorgd voor een waardevolle repertoire aanwinst die de volle aandacht verdient.