CD Recensies

VIVALDI: VIOOLCONCERTEN RV. 202, 218 , 346 en 77§; VIOOLSONATES RV. 7 EN 11

Vivaldi: Vioolconcerten in D RV. 218, in A RV 346, in c RV. 771 en f RV 202; Vioolsonates  nr. 3 in D RV 11 en 4 in c RV. 7 ‘Graz’. Lina Tur Bonet met Musica Alchemica. Pan Classics PC 10314 (59’12”). 2013 

 

Bij enig nadenken is het vrij logisch dat wat Vivaldi betreft met zoveel werken op zijn naam altijd nog cd premières mogelijk zijn. Welnu, dit zijn er volgens de trotse aankondiging van Pan Classics vier, twee vioolconcerten en twee vioolsonates voor Graz geschreven.

Zuiver muzikaal bezien is sprake van meer van hetzelfde, maar dan in iets andere gedaante. Het bijzondere zit hem in de realisatie. Kleine bezetting met uitgelezen barokspelers die niet alleen over het juiste instrumentarium beschikken,  maar ook over de juiste manier van uitvoeren.

Eens temeer blijkt de Spaanse Lina Tur Bonet een geweldige violiste, een soort temperamentvollere Rachel Podger die net als in haar Biber opname weer stimulerend terzijde wordt gestaan door het flexibele ensemble Musica Alchemica, dat voor deze gelegenheid bestaat uit Eduardo Fenoll en Isaac Martinez (v), Notan Paruzel (va), Josebeu Obregón, Sebastian Hess (vc), Bega Montero (cb), Enrike Solinis (git, luit),  Jesús Fernández Boena (theorbe), Daniel Oyarzóbol  en Kenneth Weiss (kl) of – in de sonates – de noodzakelijke leden daarvan.

Het klinkend resultaat is een droom, zo mooi. Zo is er dus toch eigenlijk in dubbel opzicht sprake van wat nieuws op het verder nogal afgekloven Vivaldi gebied.