CD Recensies

VIEUXTEMPS: CELLOCONCERTEN NR.1 EN 2; CAPRICCIO

Vieuxtemps: Celloconcerten nr. 1 in a op. 46 en 2 in b op. 50; Capriccio voor altviool (bew). Wen-Sinn Yang met het Evergreen symfonie orkest o.l.v. Gernot Schmalfuß. CPO 777.922-2 (53’42”). 2014

 

Dat Henri Vieuxtemps behalve zeven vioolconcerten ook twee celloconcerten schreef, is waarschijnlijk minder bekend. Er bestonden ook al eerder opnamen van met Heinrich Schiff het het Omroeporkest Stuttgart o.l.v. Neville Marriner (EMI 747.761-2), Marie Hallynck en het Belgisch nationaal orkest onder Theodor Guschlbauer (Cypres CYP 4609) en Alban Gerhardt met deFilharmonie o.l.v. Josep Caballé-Domenech (Hyperion CDA 67790).

Deze werken werden in 1876 en 1880 gecomponeerd nadat Vieuxtems als gevolg van enige hartaanvallen aan zijn linkerzijde verlamd was geraakt en niet meer zelf kon optreden. Het eerste concert is aan niemand bekends opgedragen, het tweede aan de Belg Joseph Servais. Het ontstond in de laatste jaren van de componist, doorgebracht in het warme Algiers.

Inhoudelijk heeft het eerste concert veel van de vioolconcerten: het is vol grote gebaren en bevat dankbaar passagewerk voor de solist. Het tweede heeft een andere, aantrekkelijk kwaliteit omdat het aan de ene kant wat luchtiger van aard is, maar aan de andere kant ook zwaarder eisen stelt.

Wen-Sinn Yang speelt beide werken mooi gedifferentieerd voor alles wat ze waard zijn en wordt keurig begeleid en steekt zo de beste onder de anderen, Alban Gerhardt, naar de kroon. De Capriccio bewerking (het origineel is voor altviool en piano) vormt een aardige toegift.