CD Recensies

VERACINI: VIOOLSONATES, EL ARTE MUSICO

Veracini: Sonate voor 2 violen, viola da gamba en b.c. op. 1/4; Sonate voor viool en b.c. op. 2/1; Sonate voor viool, gamba en b.c. op. 3/4; Sonate voor viool en b.c. op. 2/8; Sonate voor viool, gamba en b.c. op. 3/7; Sonate voor 2 violen, gamba en b.c. op. 1/1; Sonate voor viool, gamba en b.c. op. 3/8; Sonate voor viool en b.c. op. 2/4; Sonate voor viool, gamba en b.c. op. 3/9; Sonate voor 2 violen, gamba en b.c. op. 1/2. El arte Musico. Brilliant Classics 95423 (68’31”). 

 

Wanneer sprake is van Veracini, gaat dat meestal om  de Florentijn Francesco Maria (1690-1768) die werd opgeleid door zijn oom Agostino en al op jonge leeftijd als groot virtuoos werd beschouwd. Via Venetië ging hij in 1714 naar Londen en maakte daarna veel concertreizen.

Het moet een arrogante, excentrieke man zijn geweest, want Burney beschreef hem als capo pazzo (dolleman). Zo wierp hij zich in 1722 na een confrontatie met een andere virtuoos in Dresden uit jaloezie uit een raam en brak zijn zijn.

Later, blijkbaar wat tot rust gekomen, keerde hij terug naar Florence en schreef gewijde muziek en oratoria die verloren zijn gegaan. In die tijd schijnt Locatelli bij hem te hebben gestudeerd. In 1733 was hij weer in Londen waar hij als rivaal van Händel opera’s schreef voor de Opera of the Nobility.

In  1721 werden zijn twaalf sonates voor viool of fluit en continuo op. 1 gepubliceerd en in 1744 nog eens twaalf ‘accademische’ sonates op. 2 en in 1760 verscheen op. 3 onder de imposante titel Il trionfo della pratica musicale, osia Il maestro dell’arte scientifica dal quale imparsi non solo il contrapunto ma (quel che più importa) insegna ancore con nuovo e facile metodo l’ordine vero di comporre in musica.

Het gaat voornamelijk om werken in sonata da chiesa vorm, voor één of twee violen, cello en basso continuo, terwijl de werken uit op. 2 solo zijn. Redelijk complexe werken met een zekere muzikale rijkdom en van een verfijnde schoonheid in de langzame delen.

Integrale opnamen lijken van dit drietal opusnummers niet van te bestaan. Daarom is haast elke nieuwe bijdrage welkom, ook deze dwarsdoorsnee van El arte musico, een Spaans gezelschap dat bestaat uit Angel Sampedro en Teresa Casanova (v), Isabel Gomez-Serranillos (vc) en Diego Fernandez (kl) en dat op oude instrumenten speelt.

Deze musici zijn in staat tot een hoge mate van virtuositeit en ze weten fraaie versieringen aan te brengen. Zo wordt een goede indruk gegeven hoe de achttiende eeuwse componist optrad.

Meer sonates zijn te vinden  op een cd van Riccardo Minasi en Musica antiqua Rome (Duitse Harmonia Mundi 88697-70530-2).