CD Recensies

VELT: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2

Velt: Strijkkwartetten nr. 1 in d op. 3 en 2 in E op. 5. Kertész kwartet. Toccata TOCC 0335 (62’23”). 2016

 

Zelfs in de meeste muziekencyclopedieën en op Wikipedia zal men vergeefs zoeken naar de Boheems-Duitse componist Wenzel Heinrich Velt (1806-1864). Hij blijkt een mooie schakel te zijn tussen de Boheemse componistengeneratie aan het eind van het classicisme en de ontstaansperiode van de Tsjechische romantiek die met Smetana begon.

Maar afgaande op deze eerste uitgave van zijn vier strijkkwartetten had deze Velt – die met een mooi, sympathiek portret op de cover s afgebeeld, ook best een eigen profiel. Het is niet moeilijk iets van de dominante invloeden van Haydn en Beethoven te ontwaren, maar in zijn werk lijkt ook al iets van Mendelssohn, Schumann en Dvorak te ontwaren. Het geeft in ieder geval de rond van zijn composities aan. Of hij nog meer dan vier strijkkwartetten schreef?

Het uit Katalin Kertész en Jean Paterson (v), Nichola Blakey (va) en Cressida Nash (vc) bestaande, in 2010 opgerichte Engelse Kertész kwartet dat de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk op passende instrumenten aanhangt, zorgt vol overgave voor kernachtige, stijlvolle vertolkingen waarin de lyrische momenten niets te kort komen. Wat een leuke ontdekkingen. Het is nu nieuwsgierig wachten op het andere tweetal kwartetten.