CD Recensies

VIARDOT: VIOOLSONATES

Viardot, Pauline: Vioolsonatine in a; Viardot, Paul: Vioolsonates nr. 1 in G op. 5, 2 in Bes en 3 in a. Reto Kuppel en Wolfgang Manz. Naxos 8.573607 (68’34”). 

 

De Franse altzangeres Pauline Viardot-García (1821-1910) werd natuurlijk vooral als vocaliste bekend. Ze was een dochter van de beroemde tenor Manuel García en studeerde aanvankelijk bij haar ouders en ze was een pianoleerlinge van Liszt. Als zangeres debuteerde ze in 1837 in Brussel en werd in 1839 verbonden aan het Théâtre des italiens in Parijs, waar ze in 1841 met de directeur daarvan, Louis Viardot trouwde, Ze creëerde de rol van Fides in Meyerbeers Le prophète in 1849 en van Gounods Sappho in 1851. Ze was ook bevriend met Chopin en Schumann.

Daarnaast manifesteerde zij zich ook als componiste van vooral liederen en operettes, maar ook van deze aardige Vioolsonatine die met zijn lange melodielijnen duidelijk iets verraadt van haar opera achtergrond.

Haar zoon Paul Viardot (1857-1941) was violist en musicoloog aan die Fauré zijn Vioolsonate in a opdroeg. Maar hij schreef ook drie Vioolsonates die zoals hier uit het tweetal dat werd opgenomen blijkt van verrassend mooie aard blijken te zijn.

Reno Koppel en Wolfgang Manz hebben er alles aan gedaan om dit programma heel zinvol te maken.