CD Recensies

VIVALDI: MOTETTEN

Vivaldi: Motetten. Longe maia, umbrae, terrores RV. 629; O qui coeli terraeque serenitas RV. 631; Vestro principi divino RV 633; Canta in prato, ride in monte RV. 623; Invicti. bellate RV. 628; Nulla in mundo pax sicere RV. 630. Anke Herrmann (s), Laura Polverelli (ms) me de Academia Montis Regalis o.l.v. Alessandro de Marchi. Opus 111 OP 30340 (69’33”). 2001

 

Dat Vivaldi minstens twaalf motetten componeerde als showstuk voor een specifieke zanger - in dit geval de meeste voor zijn later assistente geworden leerling Anna Girò, een mezzo, schreef is nauwelijks bekend. De structuur van deze werken is steeds dezelfde: het gaat om twee aria’s met een recitatief en een alleluia tot besluit met begeleiding door strijkers en b.c.

Blijkbaar is dit de enige opname van een zestal van deze motetten, dus moeten we er dankbaar voor zijn. Maar beide zangeressen blijken, hoe verdienstelijk hun bijdragen ook zijn, niet geheel opgewassen te zijn tegen juist die vereiste showelementen. Wie daarmee kan leven, zal plezier aan deze cd beleven, want aan de instrumentale kant is alles puik in orde.