CD Recensies

VAUGHAN WILLIAMS: SCOTT OF ANTARCTICA

Vaughan Williams: Scott of the Antarctic (complete filmmuziek). Ilona Domnich (s), Christopher Nickol (org) met het Schots nationaal orkest en -vrouwenkoor o.l.v. Martin Yates. Dutton CDLX 7340 (79’48”). 2016

 

In 1948 schreef Vaughan-Williams de muziek bij de 1u. 51’ minuten durende film Scott of Antarctica van Michael Balcom en in de regie van Charles Frend met John Mills in de titelrol. De reconstructie van Scotts fatale tocht naar de Zuidpool in 1912 is gebaseerd op zijn dagboeknotities. De begrafenis van Scott in februari 1913 in de Londense St. Paul was een grootse gebeurtenis, maar later werd de ontdekkingsreiziger ook wel voorgesteld als domme avonturier en werd in het cabaret de spot met hem gedreven.

Dit is inderdaad een echt volledige versie, inclusief de destijds in de eindmontage weggelaten gedeelten. Dat waren er veel als weten dat slechts minder dan vijftig procent van de aangeleverde muziek tenslotte werd gebruikt. Nu past het geheel precies op een cd. In zoverre gaat het met 41 deeltjes dus om een wereldpremière. De transcriptie en montage zijn door de dirigent bepaald.

De zeer gevarieerde muziek die enigszins wordt gedomineerd door het   volhardende heldenthema klinkt als een uitgebreide suite en is zeer genietbaar. Gelukkig is de vertolking in alle opzichten geslaagd, tot en met de etherische bijdragen van het vrouwenkoor en de ijzige dito’s van de Russische sopraan Ilona Domnich.

Later werkte V.W. deze muziek tussen 1949 en 1952 nader uit tot zijn Symfonie nr. 7, de Sinfonia antarctica. Van deze bestaat een fijne opname van het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. Kees Bakels (Naxos 8.550737) met Lynda Russell die achter het podium zingt en verder met mooie bijdragen van het slagwerk en een windmachine.