CD Recensies

VIVALDI: FLUITCONCERTEN OP. 10 NR. 1-6 E.A., KUIJKEN

Vivaldi: Fluitconcerten op. 10 nr. 1-6; Fluitconcert in D RV. 783; Concert voor 2 fluiten en orkest in C RV. 533. Barthold Kuijken en Frank Theuns met La petite bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. Accent ACC 24241 (66’12”). 2010.

 

Aan opnamen van Vivaldi’s Fluitconcerten heeft het nooit ontbroken en er is grote keus tussen authentieke, middle of the road en authentieke versies. Deze staat aan de authentieke kant want Barthold Kuijken bespeelt een traverso en La petite bande speelt op oude instrumenten.

Solist Kuijken speelt zijdezachte soli die zo levendig zijn als een jonge hond en is niet bang mooie versieringen toe te voegen. Hij wordt vriendelijk en puntig met vrij lichte toets begeleid.

Een hoogtepunt is het largo ‘il sonno’ uit op. 10/2. Fijn zijn de toevoegingen van een extra fluitconcert dat pas begin jaren negentig werd teruggevonden en een dubbelconcert, werken die ook bijna op dansvoeten staan.

Hier klinkt een aangenaam frisse, goed articulerende en fraserende stem tussen de vele andere opnamen; de langzame delen zijn mooi lyrisch. De belangrijkste concurrentie komt van Liza Besnoziuk (Archiv 423.702-2).