CD Recensies

VIVALDI: 4 JAARGETIJDEN, DE, ORLANDO

Vivaldi: Vier jaargetijden, De op. 8 nr. 1/4, RV. 269, 315, 293 en 297 met alternatieve versie. Daniele Orlando met I Solisti Aquilani. Muso MU 028 (76’41”). 2016

 

Langzamerhand is de muziekliefhebber geneigd om schouderophalend voorbij te gaan aan weer een nieuwe opname van De vier jaargetijden die hij of zij al van binnen en buiten, traditioneel of authentiek uitgevoerd kan dromen.

Maar met deze opname is iets bijzonders aan de hand. Het is bekend dat Vivaldi heel nauwkeurig aandacht besteedde aan de verlangde tempi en dynamiek. In zijn aanwijzingen telt de term allegro wel achttien dynamische schakeringen en bracht daarmee ook iets beeldends, iets theatraals in het geding bij deze programmamuziek.

Dat was de reden voor violist/dirigent Daniele Orlando om het werk tweemaal achter elkaar uit te voeren, de eerste keer zoals we dat gewend zijn, de tweede met meer expressieve dramaturgie en contrast. Daardoor is deze uitgave toch interessant geworden, misschien om als extraatje te downloaden.