CD Recensies

VIVALDI: GIUSTINO, IL, DANTONE

Vivaldi: Il Giustino RV. 717. Delphine Galou (a., Giustino), Emöke Baráth (s., Arianna), Silke Gäng (a., Anastasio), Verónica Cangemi (s., Leocasta), Emiliano Gozalez Toro (t., Vitaliano), Arianna Vinditelli (s., Amanzio), Alessandro Giangrande (altus, Andronia, t., Polidarte) en Rahel Maas (s., Fortuna) met de Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone. Naïve OP 30571 (3 cd’s, 3u., 06’45”). 2018

 

Als deel 58 van de Vivaldi Edition verscheen op Naïve de opera Il Giustino op een libretto van graaf Nicolò Beregan die in 1724 werd gecomponeerd voor het Teatro Caprinico in Rome en die uit uitzonderlijk lang is met 97 nummers.

In dit epische dramma per musica wordt het verhaal verteld van de boer Giustino die door godin Fortuna naar Rome wordt geleid om daar bevelvoerder te worden van het Byzantijnse leger dat een overwinning behaalt van de Scythen, waarna hij tenslotte keizer wordt.

Mogelijkheden genoeg voor levendig schilderende muziek van pastorale taferelen, oorlog en natuurlijk ook weet

r zingende vogels. 

De aria ‘Vedrò con mio diletto’ van Anastasio werd bekend en is ook hier een hoogtepunt dankij Silke Gäng die daarmee haast tot de ster van deze uitvoering mag worden verklaard. Ze wordt ook prachtig op psalterium begeleid. Ook haar Un vostro sguardo slaagde geweldig. Maar dat doet niets tekort aan de hoogwaardige prestaties van Delphine Galou in de titelrol en Emöke Barath als Arianna. Dit trio draagt het geheel.

De overige rollen zijn zonder uitzondering ook heel goe bezet en Ottavio Dantone helpt aanzienlijk om deze opera van dichterlijke energie te voorzien.

Er is een eerdere, bekorte uitvoering van dit werk door Alan Curtis (Virgin 545.518-2) die in 2011 in de Rotterdamse Doelen werd opgenomen. Maar die is ook interpretatief niet op het niveau van Dantone, die tot winnaar wordt uitgeroepen.