CD Recensies

VAUGHAN WILLIAMS: BASTUBACONCERT; SYMFONIE NR. 6

Vaughan Williams: Symfonie nr. 6 in e; Bastubaconcert in f. Patrick Harrild met het Londens symfonie orkest o.l.v. Bryden Thomas. Chandos CHAN 8740 (47’23”). 1988

 

Tuba spelers krijgen weinig kansen om solistisch te schtteren. Maar gelukkig zijn er een paar concerten waarmee ze even de aandacht op zich kunnen vestigen. Het bekendste daarvan is het Bastubaconcert van Vaughan Williams. Het werk diende om in het seizoen 1953/4 het vijftigjarig bestaan van het Londens Symfonie orkest en zijn tubaman Philip Catelinet te eren. 

Bij muziek voor tuba komt altijd de kostelijke novelle Low notes on a high level uit 1964 in gedachten waarin het gaat om de opdracht voor een nieuw instrument, de dobofoon met een extreem laag register. 

In deze opname zijn twee korte werken van de componist gecombineerd: de 4-delige Symfonie nr. 6 (34’06) en het Bastubaconcert (13’11’). Dat komt mede omdat Bryden Thomas in de Symfonie wel terecht vrij snelle tempi kiest en misschien een wat te zakelijke voorstelling van zaken geeft.

Maar in het Tubaconcert ligt hij precies goed. De voortreffelijke Patrick Harrild laat goed horen dat het om heel wat meer gaat dan om een spitsvondige gril van een oude man.

Later volgden andere componisten als Alexander Arutunian, Torbjörn Lundquist, John Galland, Roger Steptoe, Edward Gregson, Julius Jacobsen, Torstein Augaard Nilsen, Erland von Koch en John Williams het Engelse voorbeeld om concertante muziek voor tuba te schrijven.