CD Recensies

VACCAI: GIULIETTA E ROMEO

Vaccai: Giulietta e Romeo. Leonardo Cortellazzi (t., Capellio), Leonor Bonilla (s., Giulietta), Raffaella Lupinacci (a., Romeo), Paoletta Marrocu (s., Adella), Vasa Stajkic (bs., Tebaldo) en Christian Seon (bs., Lorenzo) met het theaterkoor Piacenza en hert La Scala orkest Milaan o.l.v. Sesto Quatrini. Dynamic CDS 7832.02 (2 cd’s, 2u. 31’06”). 2018

De Italiaanse componist Nicola Vaccai (1790 - 2848) die later werd overtroefde en verdrongen door Bellini, scheef anderhalf dozijn opera’s, waarvan de tweeacter Giulietta e Romeo in 1825 verscheen. Librettist Felice Romani baseerde zijn script op een gelijknamige tragedie van Luigi Scevola en de novelle van Luigi da Porte.

Vaccai behoorde als leerling van Paisiello tot de laatste componisten van de Napolitaanse school en werd vooral door zangers zeer gewaardeerd.

De première vond eind oktober dat jaar in Milaan plaats en verscheen tot eind negentiende eeuw nog regelmatig ten tonele, om daarna enigszins vergeten te worden.

Net als bij het bekendere werk met de omgekeerde namen, dat teruggaat tot Shakespeare, gaat het om het liefdesverhaal van twee tieners die een tragische liefde hebben, waarbij de dood steeds op de achtergrond meekijkt. 

Deze opname kwam tot stand na een festival in Martina Franca. Als Giulietta toont Leonor Bonilla een fraai geacteerd, elegant, vloeiend zingend meisje dat knap omgaat met haar versieringen. De mezzo Raffaella Lupinacci kruipt met haar misschien wat te lichte, maar heel fraaie, mooi kleurende stem goed in de huid van de verliefde Romeo.

Leonardo Cortellazzi is met zijn heldere tenor, zijn duidelijke dictie en subtiele frasering een imposante figuur als haar vader, Vasa Stajkic valt niet steeds mee als Tebaldo, maar Christian Senn gelukkig wel als een Lorenzo vol zelfvertrouwen. 

Dirigent Sesto Quattrini zorgt met het vol precisie spelende orkest voor   dramatische kracht en spanning. Deze uitvoering is ook op dvd verkrijgbaar (Dynamic 37832) zodat men de decors van Alessia Colosso en de kostuums van Giuseppe Palella kan bewonderen.

Een oudere opname van Tiziano Severini (Bongiovanni GB 2195/6-2)  lijkt hiermee achterhaald.