VIVALDI: VIOOLSONATES
CD Recensies - V

Vivaldi: Vioolsonates in G RV. 776 (Anh. 98), b RV. 35a, d RV. 13. in D RV. 785 (Anh. 134 en nG RV. 24; Meneghetti: Vioolsonate in Bes. Baltic Baroque. Estonian Record Productions ERP 6613 (65’43”). 2012

Vivaldi en geen einde. De man was ook zo productief.Daarom was het mogelijk om voor het eerst zes Vioolsonates van hem te presenteren. Net als veel tijdgenoten had de componist geen probleem met het hergebruik in andere vorm van zijn werken. Maar het is wel lastig om uit te vinden ewat origineel en wat bewerking is. Van het eerste tweetal is verder niets bekend, dus kunnen ze origineel zijn. Van de volgende vier wordt getwijfeld aan de authenticiteit en dan is er nog een Sonate van Giovanni Meneghetti (ca. 1730 - 1794) die omgekeerd zomaar van Vivaldi zou kunnen zijn.

Los van alle speculatie hierover, gaat het natuurlijk vooral om de uitvoeringen zelf en die zijn gelukkig in alle opzichten heel goed in orde. De  vier violisten van Baltic Baroque, Maria Krestinskya (v), Evgeny Sviridov (v), Andrei Reshetin (v), Marina Katarzhnova (v) nemen ieder een sonate op een verschillend instrument onderhanden. De verschillen in benadering en stijl wisselen dus wat, soms kan de toon even wat ruw of onzuiver worden, maar dat doet eigenlijk nauwelijks afbreuk aan het goede resultaat. De begeleiding is in veilige handen bij Sofia Maltizova (vc) en Imbi Tarum (kl). Waaruit de leiding van Grigori Malitzov bestaat, is onduidelijk.