CD Recensies

VASKS: FLUITCONCERT; ARIA E DANZA E.A.

Vasks: Fluitconcert; Sonate voor fluit en altfluit; Aria e danza; Landschap met vogels. Michael Faust (fl), Patrick Gallois (fl), Sinfonia Finlandia Jyväskyla en Sheila Arnold (p). Naxos 8.572634 (64’56”). 2012

Of de in 1959 in Keulen geboren fluitist Michel Faust (naar het schijnt geen directe familie van de in Esslingen geboren violiste Isabelle Faust) een pakt met de duivel heeft, zoals zijn naamgenoot in Goethe’s Faust? In elk geval lijkt het als fluitist een solistische duivelskunstenaar.

Hij zet zich als briljante solist en met diverse ensembles in voor allerlei kleurrijke muziek, bijvoorbeeld met het blaaskwintet Zephyr. Hij richtte ook het eigentijdse muziekensemble Contrast op in Keulen. Dat bracht werk van Kagel, Schuller, Vasks en Trojahn in premiere.

Maar op deze cd wijdt hij zich exclusief aan de soms etherische muziek van  de Letse componist Peteris Vasks. Diens Fluitconcert (2007-2011) is een heel briljant en treffend werk.

Nog specifieker is dat te horen in de driedelige Sonate voor 2 fluit en altfluit (1992) waarvan de hoekdelen voor alt- en het middendeel voor fluit is. Virtuositeit is gevraagd om de dieren- en vogelgeluiden goed te imiteren. Aria e danza (1972-2010) doet daarna haast gewoontjes aan. Geen  wonder, want het was voor onderricht doeleinden bedoeld. In het solostuk Landscape and birds (1980) komen nog eens alle facetten en mogelijkheden van de fluit aan de orde.

Het Fluitconcert en Aria e danza verschijnen voor het eerst op cd. Patrick Gallois levert zowel als medesolist als in zijn rol van leider van het Finse kamerorkest mooie bijdragen ende uit India afkomstige pianiste Sheila Armstrong toont zich een sympathieke begeleidster aan de piano.

Zo ontstond een prachtige, welkome uitgave van bijzondere composities.