CD Recensies

WERNER: STRIJKKWARTETTEN, VOCALE WERKEN

Werner: Pro adventu. Strijkkwartetten nr. 1 in F, 2 in d, 3 in c, 4 in c, 5 in d, 6 in g; Cantilenes pro adventu ‘O Maria treib von dannen’, ‘De immaculate conceptione’ ‘De immaculate’; Concert voor orgel, 2 chalumeaux, 2 violen en gamba in Bes; Pastorale in G ‘a violini 2’; Aria pro Domica prima adventus. Markus Miesenberger (t) en Alois Mühlbacher (jongenssopr.) met Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Challenge CC 72513 (58’09”). 2010 

De Oostenrijkse componist Gregor Joseph Werner (1695 - 1766) werd geboren aan de oevers van de Donau en was zo’n veertig jaar werkzaam aan het hof van Esterhazy in Eisenstadt. Daar begon hij in 1728 bij de toen 17-jarige vorst Paul Anton. In 1761 ging hij, intussen opgeklommen tot hofkapelmeester, enigszins met pensioen en hoefde hij zich alleen nog met religieuze muziek bezig te houden. Voor de overige taken werd Joseph Haydn in dienst genomen. Paul Anton stierf een jaar later en diens opvolger Nikolaus was meer geïnteresseerd in instrumentele muziek. 

Daardoor raakten veel van Werners muziek in onbruik. Hij zag met ergernis Haydns reputatie groeien en kort voor zijn dood beschuldigde hij in een brief aan zijn broodheer Haydn van laksheid: ‘Hij laat luie musici met alles wegkomen, alleen maar om de gevierde jongen te kunnen zijn.’ Hij vond  hem ook slechts ‘een ordinaire en modieuze liedjescomponist’. Dat leverde de gelukkig niet haatdragende Haydn een reprimande op. Die droeg zelfs een paar werken aan hem op. 

Op deze cd is een aantal van zijn werken als voorbeeld bijeengebracht. De veelal heel fugatische instrumentale werken voor strijkkwartet bezitten slechts weinig van Haydns revolutionaire bijdragen aan het genre; Werner bleef steken in de barok van componisten als Fux.

De vocale werken zijn interessanter en staan vrijwel alle in het teken van Advent. Dankzij de mooie, stijlgetrouwe en goed voorbereide vertolkingen van twee zangers en Letzbors ensemble kunnen we daar nu gedegen kennis  mee maken. Werner is beslist een nadere kennismaking waard.