CD Recensies

VIVALDI: CELLOCONCERTEN E.A,. KRIJGH

Vivaldi: Celloconcerten in F RV. 412, in C RV. 401, in Bes RV. 423; Concert voor viool, cello en orkest; Sonate voor viool, cello en continuo in c RV. 83; Concert voor viool, cello en orkest in Bes RV. 547; Concert voor 2 celli en orkest in g RV. 531; ‘Cum dederit’ uit Nisi Dominus RV. 608 (bew.). Harriet Krijgh (vc), Alexandra Nepomnyashchaya (kl), Kaori Yamagami (vc), Maarten Mostert (vc) met Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson (v). DG 481.8443-2 (53’30”). 2019

Van de 27 Concerten voor cello en orkest RV. 398-424 die in 2014 compleet op 4 cd’s zijn opgenomen door Francesco Galligioni met l’arte dell’Arco (Brilliant Classics 95082) koos Harriet Krijgh er drie en vulde die aan met het enige voor 2 celli, een Sonate voor viool viool, cello en orkest en een bewerkte psalmaria. Een andere, ook ’authentieke’ uitgave is er van Christophe Coin en Christopher Hogwood met 6 van deze concerten (Oiseau Lyre 421.732-2).

Daarover zegt de soliste zelf: ‘Vivaldi is voortdurend in mijn leven geweest sinds ik ben geboren. Hij maakt deel uit van mijn muzikale dagboek’. Ze moet zich met haar partners grondig hebben voorbereid om steeds de passende klankvorm en expressie te bepalen. Daaruit vloeien heel mooi fraseringen en versieringen voort. Het programma benint meteen met  een fris en vrolijk gespeeld Concert in F RV. 412. Opvallend hoe mooi het Concert voor viool, cello en orkest col legno begint, alsof sprake is van naderende voetstappen. Een ander hoogtepunt is de mooi gevoelig ’gezongen’ aria uit Nisi Dominus.

Mede dankzij de alerte begeleidingen doen deze vertolkingen snel vergeten dat we tegenwoordig gewend zijn om deze erken ‘authentiek’ te horen spelen. Wie daarom niet maalt zal veel genoegen beleven aan dit geschakeerde programma me prachtige vertolkingen als mooi introductie tot Vivaldi’s cellowereld.