CD Recensies

VIARDOT: DERNIER SORCIER, LE

Viardot: Le dernier sorcier. Trudie Styler (sp), Sarah Brailey (s, Stella), Camilla Zamora (s), Adriana Zabala (ms., Lelio), Jamie Barton (ms), Micael Slatterry (t), Eric Owens (b., Krakamiche), Myra Huang (p), Liana Pailodze Harron (p) en het Manhattan meisjeskoor o.l.v. Michelle Oesterle Bridge BRIDGE 9515 (66’16”). 2018

Zo’n honderdvijftig jaar nadat Pauline Viardot haar salonopera in twee aktes Le dernier sorcier op een Frans libretto van de Russische novellist Ivan Turgenev schreef, werd die teruggevonden en kwam in he bezit van de Harvard universiteit. In 1867 kreeg het werk met zijn 39 delen een privé opvoering in de villa van Turgenev in Baden-Baden, twee jaar later gevolgd door eentje in het hoftheater in Weimar.

De handeling gaat over de oude tovenaar Krakamiche die bezit heeft genomen van het normaal door elfen en feeën bewoonde woud. Zijn krachten zijn afgenomen en hij is niet langer in staat om hen af te weren. Zo leert hij het belang van vreedzame coëxistentie en ontdekt hij met behulp van zijn dochter Stella en haar geliefde Lelio en de feeën menselijke waarden. Een typisch verhaal van verlossing. Met lichte, verfijnde toets schildert Viardot deze gang van zaken met zijn bevredigende slot. 

 

Als Krakamiche toont Eric Owens een aanvankelijk verbitterde man die zich geleidelijk bewust wordt van zijn fouten en een beter mens wordt. Zelfs iemand met gevoel voor humor. Jamie Barton is een warmhartige feeënkoningin, Sarah Brailey een sympathieke Stella met Adriana Zabala als nuttige assistente. De beide pianisten Myra Huang en Liana Pailodze Harron communiceren de geschiedenis mooi op de vleugel en Trudie Styler vukt vertellen de geschiedenis duidelijk in. Een interessante, mooie cd première.