CD Recensies

VIVALDI: 4 JAARGETIJDEN, DE E.A., DE, SHAEYGH

Vivaldi: Triosonate in d op. 1/12 RV. 63 La fiollia; De vier jaargetijden op. 8 nr. 1-4 RV. 269, 315, 293, 297; ‘Chaconne’ uit Vioolconcert in D RV. 222, Leila Shayegh (v) met Musica Floria en Daniele Dolci (kl). Glossa GCD 924203 (54’14”). 2019 

Het is wat te gemakkelijk om schouderophalend voorbij te gaan aan weer een opname van De vier jaargetijden, want daarmee wordt de Zwitserse aan de Schola cantorum in Bazel verbonden barokvioliste Leila Shayegh tekortgedaan. Ze toont in haar door een Triosonate ingeleide en door een kalm deel uit het Vioolconcert RV. 222 afgesloten uitvoering van het overbekende werk interessante eigen inzichten en niet alleen dat: aan deze uitvoering voegt het ensemble Musica Floria bescheiden theatrale elementen toe met brokjes vogelzang en effecten van een kwelende vogel, een windmachine en een donderplaat om storm te simuleren.

Veel andere in de sonnetten die ten grondslag liggen aan het werk - hondengeblaf, koude rillingen, stortbuien, alcoholische kater, zomerse loomte - tracht ze zelf op haar prachtige laat zeventiende Guarneri te simuleren. In de langzame delen van ‘herfst’ en ‘winter’ brengt ze mooi versieringen aan. Het ensemble Musica Floria van Daniele Dolci begeleidt haar op eenzelfde fantasierijke, rijk genuanceerde kleurige manier. Opvallend is het gebruik van twee klavecimbels en een psalterium in het ensemble. Het maakt dit een echt markante uitgave.

Wie dat Vioolconcert in D RV. 222 in zijn geheel wil horen, kan terecht bij Giuliano Carmignola (Sony SK 89362).