CD Recensies

VIVIER: SHIRAZ, PIANOFORTE, PARAMARIBO E.A.

Vivier: Shiraz; Pulau dewara (bew.); Stuk voor cello en piano; Pianoforte; Paramaribo. Alessandro Soccorsi (p), Niels Meliefste (slagw), Pepe Garcia (slagw), Sietse Weijenberg (vc), Thies Roorda (fl) en Joseph Puglia (v). Brilliant Classics 96082 (57’29”). 2019

De Canadese componist Claude Vivier (1948 - 1983) is bekender omdat hij voorspelde te zullen vermoord dan met zijn muziek. In de nacht van 8 maart 1983 werd de Frans-Canadees doodgestoken door een manlijke prostitué in een Parijs’ hotel. Op zijn tafel lag het manuscript van zijn onvoltooide ‘Glaubst du an die Unsterblichkeit der Seele?’

In zijn korte leven zocht hij naar nieuwe ervaringen op cultureel, muzikaal en sensueel gebied. Zijn helden waren Merijn, Mozart en Lewis Carroll. Hij reisde veel op zoek daarnaar, als een soort hedendaagse Marco Polo bezocht hij vele landen, bestudeerde hij rituele muziek op Java en Bali, waarvan de neerslag te vinden is in Pulau (Pulau Weh, stad op Sumatra), Paramaribo en Shiraz, zijn meesterwerk. Daarin volgt hij een dag twee blinden door de straten van deze oude Iraanse stad.

Zoveel jaar na zijn dood blijft de componist een raadsel. Zijn geringe oeuvre is alleen aan toegewijde volgelingen bekend en daartoe behoren veel Nederlanders.

Op deze cd wordt Vivier mooi gevierd met enige niet eerder opgenomen kamermuziek- en pianostukken, die lofwaardig mooi worden gespeeld en opnieuw aantonen dat de componist best toegankelijke muziek schreef.