CD Recensies

VASKS: LONELY ANGEL; PLAINSCAPES E.A.

Vasks: Lonely angel; Episodi e canti perpetuo nr. 1-9; Plainscapes. Trio Palladio. Ondine ODE 1343-2 (62’02). 2019

De Eenzame engel van de Letse componist Peteris Vasks (1946) blijkt eigenlijk een beschermengel te zijn geweest voor de in de door hem ‘Sovjet volksgevangenis’ genoemde periode van de Russische bezetting waarin  hij zich niet vrij kon ontwikkelen. 

Vientulais engelis is eigenlijk een meditatie voor viool en strijkorkest uit 2006 en in die vorm opgenomen door Alina Pogostkina met Sinfonietta Riga o.l.v. Juha Kangas (Wergo WER 6750-2), Mari Samuelsen (DG 483.58694) en Fenella Humphreys (Rubicon RCD 1015), maar er is ook een versie voor pianotrio uit 2019 die hier voor het eerst op cd verschijnt.

De negen Episoden en eeuwig zingen blijken een nauwe verwantschap te vertonen met Messiaens Quatuor pour la fin du temps en Plainscapes is een soort mini Schilderijententoonstelling omdat het werk is geïnspireerd door een landschapsschilderij dat Vilhelms Purvitis in de buurt van Zemgale schilderde. Zemgale ligt in het vlakke Z. Letland en is bekend om zijn korenvelden en het Rundāle paleis. Tijdens een maandlange rondreis door de Baltische langen heb ik het in 2003 bezocht.

Het naar de Italiaanse architect Andrea di Pietro della Gondola (Palladio, 1508 - 1580) genoemde Trio Palladio, dat bestaat uit Eva Bindere (v), Kristina Blaumane (vc) en Reinis Zarinš (p), die individueel en collectief vaak met prijzen zijn bekroond speelt dit drietal werken helder gestructureerd en heel sfeervol. Het zorgt dat de sfeer en het karakter van de muziek duidelijk naar voren worden gebracht.