CD Recensies

VITALI: SONATE DA CAMERA

Vitali: Sonate da camera op. 14 nr. 1-6 (bew.). Ensemble Italico splendore. Tactus TC 632202 (64’43”). 2016

Uit mijn jeugd herinner ik me dat violisten na een recital als toegift vaak ‘de’ Ciaccona van Vitali speelden. Nader onderzoek leerde dat als al een Vitali dat werk heeft geschreven, het zeker niet Giovanni Battista (1632 - 1692) kan zijn geweest, maar eerder diens zoon Tomaso Antonio (1663 - 1745). Verder is helaas weinig van beiden bekend.

Wel duidelijk is dat Vitali sr. een baan kreeg aan het hof van de familie Este in Modena en dat hertog Francesco II als violist een groot muziekliefhebber was. Dat leverde heel wat muziekwerken op die in het archief van de biblioteca Estense bewaard zijn gebleven. Veel daaruit wacht nog op herontdekking en dit zestal bewerkingen van de oorspronkelijk kleinschaliger Sonate da camera op. 14 is daar een goed voorbeeld van.

Vitali was in 1674 in dienst getreden ban de hertog en moest muziek schrijven voor ontvangsten en feestelijke gelegenheden.

In zijn composities sluit hij aan bij het werk van zijn leermeester Maurizio Cassati en ontwikkelde de triosonate vorm verder. Eigenlijk had ik liefst de originele vorm van op. 14 willen horen, maar de rijker gekleurde vorm die een bewerker maakte voor het Ensemble Italico splendore dat bestaat uit Claudio Andriani (v), Naolo Oura (v) met Maria Vittoria Carosi, Ayako Matsunaga, Abramo Raule  Rosita Ippolito, Fabiano Merlante, Mario Sollazzo en Micol Vitali (v), Alessandro Andriani en Giorgio Lucchini (vc), Alessandro Andriani (vdg), Carlo Sgarro (violone), Giorgio Matteoli (blokfl), Priska Comploi (blokfl. hobo), Dana Karmon (fag), Fabiano Merlante (aartsluit, theorbe, barokgitaar), Mario Sollazzo (kl) en Matteo Rabolini (slagw) is even welkom, zeker omdat alle voorwaarden van de authentieke uitvoeringspraktijk in acht zijn genomen. De weken zijn individueel vrij kort en met heel contrasterende deeltjes in dansvorm. Vooral in de langzame delen blijken wat harmonische eigenaardigheden en sommige finales zijn in fugavorm.

Het ensemble zorgt voor wat toegevoegde versieringen en levert heel mooie verkl