CD Recensies

VITALI: SONATE A 2-6 INSTRUMENTS OP. 5

Vitali: Sonate a due, trè, quattro e cinque instruments op. 5 nr. 1-12. Ensemble italico Splendore. Tactus TC 632205 (66’42”). 2017

Het Ensemble italico Splendore is bezig aan een Vitali project voor cd

Giovanni Battista Vitali (1532 - 1692). De Sonates op. 5 zijn werken uit 1669 met deeltjes die persoonlijke titels dragen als ‘La Sessi’, ‘La Campori’, ‘La Masdoni’, ‘La Gratiana’, ‘L’Albicini’, ‘La Guidoni’ en ‘La Scalabrina’.

DEze sonates zijn gebaseerd op dansvormen, sommige langzaam en statig, andere aardig licht en vlot. Vitali zette deze muziek voor drie violen, twee altviolen en basso continuo, waarbij de b.c. partijen voor een laag strijkinstrument en een toetsinstrument zijn. De baskant is altijd volledig genoteerd. Akkoord symbolen vormen een goede aanwijzing aan de klavecinist, van wie wordt verwacht dat hij ook goedkan improviseren. 

Deze werken zijn voorzien van een aanwijzing van de componist dat de middelste stemmen van viool en altviool enigszins ad libitum zijn wat de uitvoerenden meer speelruimte, maar ook meer verantwoording geeft.

Italico Spendore maakte inderdaad wat slimme en historisch verantwoorde beslissingen. Dat maakt de verklankingen van het geëngageerd spelende ensemble dat o.a. bestaat uit de violisten Claudio Andriani en Micol Vitali (sic), cellist Alssandro Andriani, gambiste Rosita Ippolito, theorbe-, aartsluit-, gitaar spelende Fabiano Merlante en klavecinist Mario Sollazzo  extra interessant omdat het karakter van de muziek daardoor voortdurend van stuk tot stuk verandert.

Ben benieuwd of en wat er als vervolg in deze reeks komt. Er zijn zes cd's in de planning en de opuslijst van Vitali loopt tot minstens nr. 14.