CD Recensies

VIVALDI: VERLOREN CONCERTEN VOOR ANNA MARIA

Vivaldi: Verloren concerten voor Anna Maria. Vioolconcerten in D RV. 772, in c RV. 771, in D RV. 818; Concerten voor orgel, viool en orkest in F RV. 775 en C RV. 808, in C RV. 774. Roberto Loreggian (org) en Federico Guglielmi (v) met Modo Antiqua o.l.v. Federico Maria Sardelli. Glossa GCD 024601 (71’02”). 2019
 
Wie was deze Anna Maria? Dat was een door Vivaldi bevoorrecht, want zeer begaafd weesmeisje uit het Ospedale della pietà voor wie het in elegant leer gebonden ‘Anna Maria Boek’ dat de vioolpartijen van 31 Vioolconcerten bevat werd samengesteld. Daarvan zijn er 26 van Vivaldi zijn (d’Alai en Tartini behoren tot de andere componisten). Twintig daarvan zijn ook uit andere manuscripten bekend, de andere zes zijn onvolledig.
Federico Maria Sardelli heeft dit zestal gereconstrueerd zodat ze hier voor het eerst op cd verschijnen in verbeeldingsvolle vertolkingen vol ritmische vaart en met mooi uitgesponnen melodiedraden in de langzame delen. Niew voer voor wie geen genoeg krijgt van deze componist.