CD Recensies

VAUGHAN WILLIAMS: SONGS OF TRAVEL; JOB, A MASQUE FOR DANCING

Vaughan Williams: Songs of travel nr. 1-9; Job, a masque for dancing. Neil Davies (b) met het Hallé orkest o.l.v. Mark Elder. Hallé Concert Society CD HLL 7556 (70’16”). 2019
 
Vaughan Williams schreef zijn achttal Songs of Travel tussen 1901 en 1904 en daaraan werd na zijn dood nog ‘I have trod the upward and the downward slope’ aan toegevoegd. Zelf orkestreerde de componist slechts drie van deze liederen, voor de rest zorgde Roy Douglas.
In deze opname worden deze liederen gezongen door de bas-bariton Neal Davies die in 1991 tijdens het Cardiff concours de liedprijs won. Hij zingt niet alleen spontaan en nauwgezet, maar ook met veel inzicht en geeft met zijn warme, donkere stem deze liederen precies de melodische kracht die ze op hun krachtige en tere momenten nodig hebben, maar gebruikt wel wat veel vibrato. De belangrijkste rivaal is Thomas Allen (EMI 747.220-2). Voor wie de vorm met pianobegeleiding wil horen, staan Bryn Terfel en Malcolm Martineau klaar (DG 445.946-2).
Job, a masque for dancing is een werk uit 1930 dat werd geïnspireerd door de tekeningen die Blake maakte voor het Bijbelboek Job. Het werk behoort tot de beste en meest geïnspireerde van deze componist vooral in melodieus opzicht. Hoogtepunten zijn de Saraband of the Sons of God en de Dance of Job’s Comforters.
De uitvoering van Elder is een zeer krachtige waarin het niet aan lyriek ontbreekt en het orgel zich goed hoorbaar meldt. De cd moet liefst wel met een behoorlijk geluidsvolume worden afgespeeld om ook God casting down Satan goed tot zijn recht te laten komen. De uitkomst maakt een even sterke indruk als bij Andrew Davis (Chandos CHSA 5180).