CD Recensies

VAUGHAN WILLIAMS: SYMFONIE NR. 5; SCENES FROM PILGRIMS PROGRESS

Vaughan Williams: Symfonie nr. 5 in D; Scenes adapted from Bunyan’s ‘Pilgrims progress’ nr. 1-13. Emily Portman (spr), Kitty Whately (ms), Marcus Farnswort (b) met het BBC Singers quartet en koor en het BBC Symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbyns. Hyperion CDA 68325 (66’59”). 2018/9 
 
John Bunyan publiceerde zijn allegorie The pilgrims progress from this world, to that which is to come in 1678. Hij schreef deze terwijl hij in de gevangenis zat omdat hij buiten de auspiciën van de Church of England preekte. Het werd de basis voor de gelijknamige opera (liever noemde de agnost het Moraliteit) in vier aktes met een proloog en een epiloog van de agnosticus Vaughan Williams waaraan hij werkte van 1906 tot 1951.
Het verhaal gaat over een soort Elcerlyc die van huis - the house of destruction - op pad gaat om naar de Hemelse stad op de berg Zion te reizen. Van het volledige werk bestaat een opname met Gerald Finley, Peter Coleman-Wright, Jeremy White, Richard Coxon, Roderick Williams, Gidon Saks, Francis Egerton, Rebecca Evans, Susan Gritton, Pamela Helen Stephen, Anne-Marie Owens, e.a. met het Ensemble van Covent Garden o.l.v. Richard Hickox. (Chandos CHAN 9625, 2 cd’s) uit 1997.
Motieven uit de opera gebruikte hij opnieuw in zijn Symfonie nr. 5 uit 1943, vandaar dat het logisch is beide werken te combineren. Met een spreekster om de teksten te verbinden en een goed stel solisten zorgt Martyn Brabbins voor mooie, interessante vertolkingen.