CD Recensies

VERDI: BALLETMUZIEK

Verdi: Balletmuziek. ‘Le quattro stagioni’ uit I vespri Siciliani; ‘Ballabile’ uit Macbeth; ‘Ballo della regina La Pérégrina’ uit Don Carlo; ‘Danza dei piccoli’ en ‘’Ballabile’ uit Aida. Orkest van de Metropolita opera o.l.v. James Levine. Sony 88765.47810-2 (66’16”). 2012
 
Tijdens de Kerstmatinee 2020 wordt ‘Ballo della regina La Pérégrina’ uit Don Carlo van Verdi ten gehore gebracht. Daarom gauw even aandacht gevraagd voor deze cd. Van alle fragmenten is alleen de balletmuziek voor Aida een integraal deel van de opera. De overige fragmenten werden apart geschreven voor opvoeringen aan de Parijse Opéra, waar een dansscène verplicht was. Daarom moest Wagner ook balletmuziek voor Tannhäuser schrijven. 
Dus maakte Verdi een substantiële balletscène voor de derde akte van I vespri siciliani, waarin illustratief de de vier jaargetijden passeren. Voor Macbeth voorzag hij de heksenscène van griezelige balletmuziek. Maar het uitvoerigst is de balletmuziek voor Don Carlo die een eigen handeling heeft rond een bijzondere parel die veel later door Richard Burton aan Elizabeth Taylor werd geschonken.
De vertolkingen door Levine bieden alles wat deze muziek nodig heeft: sfeer, passie, drama, levendigheid. Voor degenen die best van opera houden, maar dan liefst wanneer er niet in wordt gezongen, is deze uitgave een uitkomst.
Voor een volledige opname van Verdi’s balletmuziek is er nog José Serebrier met het Bournemouth orkest (Naxos 8.572818/9, 2 cd’s).