CD Recensies

VANDINI: SONATES VOOR CELLO EN B.C.

Vandini: Sonates voor cello en b.c. in C (manuscript Venetië, Parijs en Berlijn), in a, D en E. Francesco Galligioni (vc) en L’Arte dell’arco. Dynamic CDS 7890 (55’03”). 2020
 
Vandini: Sonates voor cello en b.c. in C. a, Bes, E, Bes en C. Bologna Baroque. Tactus TC 692290-2 (56’31”). 2016
 
Weliswaar kwam Antonio Vandini (1691 - 1778) uit Bologna en was hij een product van de Bolognese celloschool, hij werkte eerst van 1720/1 als collega van Vivaldi aan het Venetiaanse Ospedale della Pièta en daarna aan de kathedraal in Padua. Hij moet goede vrienden zijn geweest met Tartini, die hem benoemde tot primo violino e capo di concert.
Samen reisden ze in 1722 naar Praag voor de kroningsplechtigheden van keizer Karel VI als koning van Bohemen in 1723. Ze bleven daar tot 1726 en ook bij terugkeer naar Padua bleven ze veel samenwerken. 
Vandini’s oeuvre is heel beperkt. Het bestaat slechts uit een Celloconcert en zes meest driedelige Sonates voor cello en b.c. Alleen de Sonate in C is tweedelig, maar daarom extra briljant.
Van deze werken zijn nu twee cd opnamen voorhanden. Die van Dynamic is interessant omdat van die Sonate in C een drietal versies is opgenomen, die van Tactus omdat een verder volledig beeld wordt gegeven en omdat Antonio Mostacci een cello piccolo bespeelt en zich laat begeleiden door Antonello Manzo (vc) en Paolo Poti (kl).
Charles Burney merkte ooit op dat cellisten uit die tijd de strijkstok op ouderwetse manier met de hand onder de stok hanteerden. Uit in Padua gevonden documenten blijkt ook dat Vandini de violoto, een type altviool bespeelde.
Beide cd’s bevatten goede uitvoeringen, maar de uiteindelijke keus valt om diverse redenen toch op de welsprekender Mostacci met zijn bijzondere instrument.