CD Recensies

VANDINI: CELLOSONATES NR.1-7, FREY

Vandini: Sonates voor cello en b.c. nr. 1 in C Van. 1, 2 in C Van 2, 3 in Bes Van 3, 4 in a Van 4, 5 in D Van. 5, 6 in Bes Van. 6 en 7 in E Van 7. Elinor Frey (vc), Mark Vanscheeuwijck (vc), Patxi Montero (cb) en Federica Bianchi (kl). Passacaille PAS 1079 51’18”). 2019
 
Eerder zijn door Francesco Galigioni c.s (Dynamics CDS 7890 en Bologna Baroque (Tactus TC 692290-2) mooie pogingen ondernomen om om iets van de Cellosonates van de Bolognese Anton Vandini (1691 - 1778) onder de aandacht te brengen.
Maar barokcelliste Elinor Frey en haar partners gaan in deze nieuwe opname  een paar stappen verder. Samen met cellist/musicoloog Mark Vanscheeuwijck en gambist Patxi Montero onderzocht ze de bijzondere speeltechnieken van de componist aan de hand van tekeningen, portretten en ooggetuigen verslagen stelden zij vast dat Vandini een der laatsten was die gebruik maakten van de onderhandse strijkstok techniek, die ze zelf gingen toepassen. In hoeverre dat hoorbaar is? Een ander aardig detail is dat ze voor deze opname in Bologna naar de Sala della Carità op een paar minuten loopafstand van de St. Antoniuskerk waar Vandini het grootste deel van zijn muzikale leven sleet.
De grote virtuositeit vergende, muzikaal rijke en direct aansprekende nu echt complete werken krijgen hier voor het eerst de verantwoorde vertolkingen die ze verdienen. Waar nodig zorgen de violisten Isabella Bison en Lorenzo Gugole en altvioliste Maria Bocelli voor extra ondersteuning.