CD Recensies

VENTURINI: CONCERTI DA CAMERA E.A.

Venturini: Concerti da camera op. 1 nr. 2 in a, 5 in a, 6 in E, 8 in A en 9 in g. La cetra o.l.v. David Plantier. Zig Zag territoires ZZT 60502 (67’53”). 2006
 
Venturini: Concerti da camera op. 1 nr. 2 in a, 9 in g en 11 in Bes; Ouverture à 5 in e; Concerto à 6 in A. La feste musicale. Audite ADT 97775 (63’32”). 2020
 
Francesco Venturini (ca. 1675 - 1745) was een Italiaanse violist van onbekende herkomst (er zijn sterke aanwijzingen dat hij uit Brussel kwam) die in 1698 in dienst trad van keurvorst van Hannover (de toekomstige koning George i van Engeland) en daar kapelmeester werd van het hoforkest. Dat moest van materiaal worden voorzien en daarvoor zorgde hij niet zo zuinig.
Van zijn Concerti op. 1 is bekend dat ze in 1715 in druk verschenen bij Estienne Rogier in Amsterdam. In die werken volgde hij in principe de Franse suitevorm en de muziek klinkt rijk door een bezetting waarin hobo’s en fagotten een belangrijk aandeel hebben naast de strijkers. Dat blijkt goed uit een aantal soli, duetten en trio’s. Het is muziek die goed past in het domein van Händel, Telemann en Zelenka en deze werken schijnen destijds heel populair te zijn geweest, maar raakten na Venturini’s dood snel vergeten.
Des te fijner dat ze door twee gerenommeerde ensembles - een Zwitsers en een Italiaans - zo goed nieuw leven wordt ingeblazen. Ze laten de muziek luchtig en energiek horen.