CD Recensies

VIVALDI: VIER JAARGETIJDEN, DE E.A., PETRYSHAK

Vivaldi: Amato bene. Vioolconcerten in c RV 761 ‘Amato bene’, ‘De vier jaargetijden’ op 8 RV. 269, 315, 293 en 297 en in A RV. 342. Anastasiya  Petryshak met het Orkest dell’Accademia di Santa Cecilia o.l.v. Luigi Piovano. Sony 1907586030-2 (64’41”). 2017
 
Langzamerhand zijn er wel 300+ opnamen van Vivaldi’s Vier jaargetijden en de stroom aan nieuwe uitgaven lijkt niet te stoppen. Ze zijn er ‘authentiek’ en ‘traditioneel, vaak gecombineerd met andere Vioolconcerten van Vivaldi, soms de rest van op. 8 of samen met Piazzolla’s ‘Cuarto estaciones’ of Roxanna Panufniks ‘Four world seasons’.
Dat ook de Oekraïnse Anastsaiya Petryshak (1994) die kort nadat ze in Zürich was afgestudeerd aan de Hochschule der Künste in Zürich Vivaldi wilde opnemen is begrijpelijk. Met zo’n eeuwig populair werk wil je als solist(e) graag scoren, ook al zijn de mogelijkheden om nog iets van betekenis toe te voegen niet groot.
Maar Petryshak zorgt voor heel verfrissende en zeer genietbare vertolkingen waarin veel aandacht is besteed aan de descriptieve effecten met blaffende honden, schietende jagers, een strompelende dronkaard en rillen in de winterkou.
Voor wie nog helemaal geen ‘Vier jaargetijde’ in de kast heeft, is deze uitgave binnen de traditionele groep op zichzelf van een mogelijke toekomstige stersoliste best de moeite waard. Beide flankerend opgenomen werken zijn minder alledaags en verhogen de waarde van deze cd. Het Italiaanse orkest zorgt voor een beeldende begeleiding. Een bijzonderheid is nog dat Petryshak op de Stradivarius ’Toscano’ speelt.