CD Recensies

VIVALDI: ELEGANZA CAPRICCIOSA, L'

Vivaldi: L’eleganza capricciosa. Vioolconcerten in e RV. 273, in d RV. 237, in C RV. 177, in d op. 8/7 RV. 242, in D RV. 208 ‘Il grosso mogul’. Stefan Plewniak met de Cappella dell ’Ospetale della Pietà. Évoe 007 (56’31”). 2017
 
Het kan leuk zijn om in te haken op actuele feiten en waarnemingen. In dit geval is het een artikel in De Volkskrant van 16 april 2021 waarin componist Reza Namavar onder de titel Vivaldieet vertelt dat hij alle concerten van Vivaldi heeft beluisterd en ze daarna een rapportcijfer heeft gegeven. Het Fagotconcert RV. 468 eindigt met een 2,5 onderaan. Daarentegen eindigt het Vioolconcert in d RV. 237 bovenaan op die lijst, samen met RV. 156, RV. 297 en RV. 443.
Gauw gekeken of er van dat nogal onbekende RV. 237 opnamen zijn. Dat blijkt er maar één te zijn, maar die heeft wel iets bijzonders. De Cappella dell ’Ospetale della Pietà is namelijk niet zomaar een ensemble. Maar net zoals Vivaldi orkesten samenstelde uit de beschikbare weesmeisjes van het Ospetale della Pietà, zo bestaat dit uit getalenteerde en gemotiveerde meiden uit Italië, Polen, Oostenrijk en Frankrijk die zich hebben gespecialiseerd in het spelen op ’oude’ instrumenten. Dit ensemble maakte al tournees in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Italië en Polen.
De Poolse violist Stefan Plewniak geeft met hen een stel mooi verzorgde en levendige uitvoeringen vol bonhommie en zonder aan energie te sparen.